Μια πολυαισθητηριακή παράσταση Θεάτρου Μαριονέτας με ταυτόχρονη απόδοση του σεναρίου και στη Νοηματική Γλώσσα.
Η παράσταση «Το Όνειρο της Σταχτοπούτας» αποτελεί το πρώτο ελληνικό εγχείρημα επιστημονικής ενσωμάτωσης της Νοηματικής Γλώσσας στο πεδίο της αναπαραστατικής τέχνης, που αφορά το θέατρο μαριονέτας. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια παράσταση, την οποία μπορεί να παρακολουθήσει με τους ίδιους όρους τόσο το ακούον παιδικο κοινό, όσο και παιδιά με προβλήματα ακοής. Οι έννοιες της ένταξης και της προσβασιμότητας πρακτικοποιούνται, αίροντας μέσω αυτής της προσέγγισης, κοινωνικούς αποκλεισμούς. Ανοίγονται έτσι νέοι ορίζοντες συνύπαρξης, μέσω της δημιουργίας ίσων ευκαιριών πρόσληψης μιας καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Το σενάριο, το οποίο υπογράφουν οι εκπαιδευτικοί Χρήστος Τζίκας και Νάντια Μαντέλλου, επιχειρεί μια κριτική αναθεώρηση της κλασικής εκδοχής του παραμυθιού, αναδεικνύοντας ζητήματα αυτενέργειας, συναισθηματικής αυτοεκπλήρωσης, θάρρους και αισιοδοξίας, απαντώντας σε σύγχρονες ανησυχίες του παιδικού κοινού. Μέσα από την αξιοποίηση εργαλείων των σύγχρονων προσεγγίσεων της παιδαγωγικής και πολιτισμικής επιστήμης, ρητές ή άρρητες κοινωνικές προκαταλήψεις και οπτικές διαχωρισμών αποδομούνται. Ενισχύονται με αυτό τον τρόπο συναισθήματα και πρακτικές αποδοχής και αρμονικής αλληλεπίδρασης. Στο διασκευασμένο κείμενο, διατηρώντας τη φαντασιακή διάσταση του παραμυθιακού λόγου, η Σταχτοπούτα περιδιαβαίνει μαζί μας τον όμορφο, μα και δύσκολο, δρόμο της διεκδίκησης των επιθυμιών και των ονείρων.
Σε τεχνικό επίπεδο, παρουσιάζονται δέκα περίτεχνες μαριονέτες τύπου Jester, Marrote, Bunraku και δύο γιγαντόκουκλες. Η σκηνική επένδυση περιλαμβάνει 4 διαφορετικά τρισδιάστατα θέματα, εναλλασσόμενα κατά τη διάρκεια της παράστασης, τα οποία δημιουργούν μια αίσθηση «μαγικής ανάδυσης».
Η προσβασιμότητα της παράστασης αυξάνεται, μέσα από κατασκευαστικές προσθήκες πρωτότυπων σκηνικών αντικειμένων που αφορούν:
- Την οπτικοποίηση των ηχοποιητικών στοιχείων.
- Την κειμενοποίηση των σκηνών με μορφή υπερτίτλων.
- Την αισθητοποίηση των παλμικών δονήσεων.
- Την αξιοποίηση τεχνικών εναλλασσόμενου φωτισμού.
Ο εμψυχωτής Χρήστος Τζίκας είναι εκπαιδευτικός. Απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου «Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα» του τμήματος ΤΕΑΠΗ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Έχει μετεκπαιδευτεί σε τομείς που αφορούν τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, την ειδική αγωγή και τις παιδαγωγικές προσεγγίσεις της τέχνης. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως εκπαιδευτικός της γενικής και ειδικής αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, ως υπέυθυνος της σκηνής ‘’Marionettes Tzikas’’, επιμελείται παραγωγές θεάτρου μαριονέτας, επιδιώκοντας τη σύνθεση της επιστημονικής κατάρτισης και της καλλιτεχνικής αισθητικής στο πεδίο της παιδαγωγικής διάστασης της αναπαραστατικής τέχνης.
Η Νάντια Μαντέλλου, συνεργάτης της σκηνής ‘’Marionettes Tzikas’’, είναι εκπαιδευτικός. Απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου «Ειδική αγωγή» με κατεύθυνση «Λογοθεραπεία – Συμβουλευτική» του ΕΚΠΑ. Είναι φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό «Μουσική και Κοινωνία», με κατεύθυνση «Μουσικοθεραπεία», του ΠΑΜΑΚ. Έχει επάρκεια στη γραφή Braille και είναι υποψήφια διερμηνέας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Τα τελευταία χρόνια εμβαθύνει στην ενσωμάτωση της Νοηματικής Γλώσσας, σε τομείς της καλλιτεχνικής έκφρασης.